Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα

Κείμενα, Ποίηση, Φωτογραφίες κι Έργα Τέχνης:Κυμοθόη Νότα
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος© Nότα Κυμοθόη

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ"

                           εικόνα:φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη/© Νότα Κυμοθόη
                                                           
ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ 
"ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ"


Τα μόνιμα στοιχεία του χαρακτήρα, τα οποία εξετάζει ο Αριστοτέλης, ανάλογα με τις πράξεις του ανθρώπου είναι: δίκαιος-άδικος κι αυτό στις σχέσεις με τους άλλους, πράος-οργίλος κι αυτό σε σχέση με όποιον προκαλεί οργή, ανδρείος -δειλός ή θρασύς-φοβισμένος, σε σχέση με όποιον προξενεί φόβο, σόφρων-ακόλαστος σχετικά με τις επιθυμίες του. Διαπιστώνουμε δηλαδή σε διάφορες περιπτώσεις της καθημερινής ζωής πως ο καθένας αποκτά ηθικές αρχές ή δεν αποκτά, ανάλογα με τη στάση ζωής του και συμπεριφοράς του, με τις πράξεις του οι οποίες αφορούν τον ίδιο αλλά και τις σχέσεις του με τους άλλους.
Ανάλογα λοιπόν με την καθημερινή συμπεριφορά του καθενός, οι άνθρωποι αποκτούν τις πιο πάνω ιδιότητες.
Κι αυτό στον χαρακτήρα του ανθρώπου φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τα δεινά της ζωής του κι όχι σε σχέση με τις αρετές του.
Σόφρων χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος εκείνος, που κατορθώνει ν΄αντιστέκεται στις επιθυμίες, οι οποίες ερεθίζουν τον συναισθηματικό του κόσμο. Καταφέρνει δηλαδή να χαλιναγωγεί τις επιθυμίες του, που είναι απολαύσεις και ηδονές του σώματος.
Θρασύς είναι εκείνος ο χαρακτήρας, που δεν έχει συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν όρια και νόμοι. Είναι ο χαρακτήρας εκείνος, που δεν σέβεται τίποτα, προκειμένου να πετύχει αυτό που έχει στοχοποιήσει.
Ανδρείος, είναι εκείνος που αγωνίζεται και υπερασπίζεται αρετές...
...συνεχίζεται
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη